Rontja-e a ház statikáját az acéllemez-beütés vízszigetelés esetén?

Utólagos vízszigetelés acéllemez beütéssel

Gyakran hangzik el a kérdés, hogy biztonságos módszer-e, nem rontja-e az épület statikáját, stabilitását a falak utólagos vízszigetelése esetén az acéllemez-beütéses technológia? Nos, szakértőként elmondhatom, hogy nem kell aggódni.

Tények, melyek alátámasztják a szakértő állítását

  1. Teher-eloszlás: Adott épület gyakorlatilag és statikailag arra a pontra van „leterhelve”, azaz, „oda van építve”, a teljes súlya nyomja azon a 10-15 m2-en arra a talajpontra, amit a falak lefednek. Hatalmas erőnek kellene működnie és jelen lennie ahhoz, hogy elmozduljon, esetleg elcsússzon adott elvágási síkon. Mivel a súly egyenletesen oszlik meg, a ház szilárdan áll, és nem fog csak úgy megcsúszni vagy elmozdulni, akármennyire sok acéllemezt préselünk is a falakba.
  2. Erős anyagok: Kis hazánk egy eléggé instabil, állandó finom földrengéseknek kitett „medencében” van, folyamatos rengés-terheltek az épületeink. Ennek ellenére az épületek statikailag igen ritkán mozdulnak meg, mert az építőanyagok, a téglák szinte az egész rengéstartamot sikerrel elnyelik. Tevékenységünkkel utólagos falszigetelést végzünk, utólag „elvágjuk” a falakat vízszintesen. Ugyanakkor új építésnél a falak és a felépítmény közé bitumenes lemezt építenek, amit alulról és felülről habarccsal fognak közre, erre kerül az első téglasor. Ebben az esetben is gyakorlatilag a falak a felépítménytől ugyanígy el vannak „vágva”, mert a habarcs a bitumenes lemezhez szintén nem köt hozzá tartósan. Jóllehet kb. 100 éve így építkezünk, ennek ellenére az épületeink stabilan állnak.

Összefoglalva az acéllemez beütés nem csak hogy hatékony megoldás a víz ellen utólagos vízszigetelés esetén, de az épületek stabilitása is megmarad.

Szakértelmünk és a technika tudományos alapjai garantálják, hogy az épület továbbra is erős és biztonságos marad.