Vízszigetelés a múltban

Vízszigetelés a múltban - Notre Dame

A Notre Dame Székesegyház és a Román-kor építészeti innovációi

Kr. u. 1163-ban kezdődött a Notre Dame Székesegyház építése Párizsban. Az építkezés során az akkoriban ismert legfejlettebb vízszigetelési  technológiák kerültek alkalmazásra. Az építészeti megoldások, melyeket a katedrális építésekor alkalmaztak, közel 600 évig óvták az épületet a nedvesség káros hatásaitól.

Ólomlemez a vízszigetelésben

Az akkoriban alkalmazott vízszigetelési technikák közé tartozik az ólomlemez használata, melyet a kő vagy tégla sorok közé helyeztek. Az ólom lényeges anyag volt, mivel a nedvesség elleni védelme mellett a korrózióval szemben is ellenálló volt. Az ólomlemez-szigetelés azonban nem volt olcsó; csak a legnagyobb katedrálisok, mint például a Notre Dame, tudták ezt a technológiát megengedni maguknak.

Bitumen, vagyis kátrány a vízszigetelésben

A Mór építészetből átvett bitumen, vagyis kátrány, szintén nélkülözhetetlen volt. A kátrány, amely vízzáró tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas volt a nedvességtől való védelemre, hozzájárult az épületek élettartamának növeléséhez.

Mész használata

A Rómából örökölt oltatlan meszes technika is fontos szerepet játszott. A mész a nedvességgel reagálva erős kötést képezett, ami biztosította az épületek szilárdságát.

Kőzetek

A kőzetek közül különösen a mészkő volt népszerű, mivel nagyon ellenálló és a nedvességet sem szívta fel. A Notre Dame különösen a kiváló minőségű, nedvességgel szemben ellenálló kőzetek használatával emelkedett ki.

Sajnos a középkor sötét időszakai alatt sok építészeti tudás elveszett. A hatalmi harcok, a betegségek és a járványok, mint a Fekete Halál, sok szakembert vittek el, a művészeti és tudományos előrehaladás lassult, és sok technikát csak később fedeztek fel újra.

Összességében a Notre Dame és a korabeli építészeti technikák a középkori Európa tudásának és kreativitásának legfényesebb példái. Ma, több mint 800 évvel később, ezek az épületek nem csak művészi, de műszaki remekművekként is állnak előttünk.