Utólagos vízszigetelés anyagai: acéllemezek

Utólagos vízszigetelés anyaga, acéllemez

Az utólagos vízszigetelés lemezbeütéses eljárás során alapvetően kétféle anyagot használhatnak, illetve használhatnának a szakemberek: a bevonatos acéllemezt, illetve a saválló lemezt.
A saválló lemez egyetlen előnye, hogy szó szerint örök, az ára azonban kb. háromszorosa a bevonatos lemezek árának. Ugyanakkor a bevonatos lemezek élettartalma is kiváló, hiszen kb. egy emberöltőnyi, akár 60-100 éven át is problémamentesen tudnak szolgálni, szigetelni (körülményektől függően).

Bevonatos acéllemezek vízszigetelés során

A falszigetelést végző szakemberek által használt bevonatos lemezek két fő bevonat-anyaggal készülhetnek, horgannyal és a Cr-Ni bevonattal. A két bevonatos lemez minden szempontból ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, szerkezetileg, várható élettartalom tekintetében nem különböznek egymástól.

A horganybevonatos lemezek kétféle technológiával készülhetnek:

Tűzihorganyzás

Tűzihorganyzásnál az izzó acéltáblát folyékony horganyfürdőbe merítik. Az izzítás során és annak következtében az acéltábla szerkezeti pórusai kitágulnak és több anyagot, horganyt tudnak befogadni, mint hideg állapotban. Ebből kifolyólag a horgany jóval mélyeben kitölti az acéltáblát, mint a hideg megoldásnál. Túlzó szakkifejezéssel szokták ezt az eljárást anyagvastagságban történő horganyzásnak is hívni.

Galvanizálás

Galvanizálás során két elektromos végpont között, anód-katód elektromos úton „húzzák rá” a bevonatot az acéltáblára. Megkülönböztetni ránézésre egymástól a két technológiával készült lemezt úgy lehet, hogy a tűzihorganyzott acéllemez vonalmintás, abból eredően, hogy mikor az acéltáblát a folyékony horganyfürdőbe merítik, s ahogy a tábla halad bele a horganyfürdőbe, vonalakat mintáz az acéltábla felszínén. Míg a galvanizált felhőmintás. Szabad szemmel is jól látható a kétféle acéllemez közötti különbség.

A tűzihorganyzott lemez élettartama vélhetően a falban, oxigénmentes, lezárt közegben 80-100 év is lehet. Mivel a lemezek élettartamát illetően még nincs 80-100 év tapasztalat, ezért a falszigetelést végzők csak adott lemezek más területen tapasztalt élettartamából tudnak következtetni.
Miből lehet levonni ilyen következtetéseket? A tetőkön az esővíz csatorna 0,5-0,8 mm vastag tűzihorganyzott vagy galvanizált acéllemezből készül. A forma kialakítása során egyszer kap szerkezeti terhelést, amikor a sík lemezt formára préselik vagy hengerezik. Ezt követően a tetőn 30-40 év után kezd csak rozsdásodni, esetleg átlyukadni, míg a rendszeresen karbantartott, tisztított csatornák ennél hosszabb ideig tudnak szolgálni.

Konklúzió az élettartam megállapítása kapcsán

Ha a tetőn a 0.5-0.8 mm vastagságú lemez 30-40 évet szolgál, akkor a szigetelés során használt 2-3-szor vastagabb, 1.5 mm vastagságú tűzihorganyzott lemez akár 60-80-100 évet is problémamentesen fog tudni szigetelni. Ez a lemez egyszer kap felszíni terhelést, amikor be van ütve a falba. Ezután alulról folyamatos nedvesség terhelés éri, felülről viszont, amikor már teljesen kiszárad a fal, nem éri több nedvesség a lemezt. S ha a lemez oxigénmentesen le van zárva, azaz a lemezél le van vakolva, akkor az oxidáció, a szerkezeti romlás, mint folyamat nagyon lassú. Ezekből arra lehet következtetni, hogy a falba kerülő lemez élettartama meghaladhatja a 60-80-100 évet is. Tehát a szigetelő funkciót ennyi időn keresztül tökéletesen be tudja tölteni.

A falszigetelési szakemberek vízszigetelő munkájuk során a horganyzott lemezek közül a tűzihorganyzott lemezt használják, mivel az élettartama hosszabb, mint a galvántechnológia élettartama.