Padlás szigetelés 2. – tető hőszigetelése

Padlás szigetelés, tető hőszigetelése

Előző cikkünkben a padlás szigetelésének egyik részét, a padlás padozatának hőszigetelését mutattuk be. Most nézzük a padlás szigetelés másik fajtáját, a tető hőszigetelését.

Bár a kép elég misztikusra sikerült – szerencsére nem az UFÓ-k támadtak meg minket… Ugyanakkor számos meglepetés ért már minket munka közben: találtunk már padlásokon madárcsontvázat, sőt emberi csontvázat is (bár később kiderült, hogy egyetemi szertárból származott, de azért elég ijesztő volt…), régi cipőgyűjteményt, századeleji játékokat, régi ruhákat, bombahüvelyt, stb. – de jól látható a padlás és a tetőszerkezet.

Tető hőszigetelése

Ha a padlást lakótérként szeretnénk használni, akkor értelemszerűen a tetőt belülről kell hőszigetelnünk. Ha az építés során nem történt meg a cserepezés alatt belülről a tetőfólia réteg kiépítése, akkor a tökéletes padlás szigetelés érdekében első lépésként ezt kell kialakítani. Ennek a tökéletes kiépítéseként a cserepezést le kell bontani, a fólia felhelyezését követően szellőztető lécezetet kell kiépíteni, majd lehet visszaépíteni a cserepezést. Ha ez nem megoldható bármilyen okból eredően, akkor marad az a félmegoldás, mellyel rövidebb ideig garantálható a tetőszerkezet élettartama, viszont olcsóbb és gyorsabban kivitelezhető.

Fóliázás fontosságáról

Konkrétan: a tetőgerendázat és a lécezet belülről történő fóliázását követően lehet a szigetelőanyagot beépíteni a gerendák közé. Fóliázás a szigetelőanyag védelme miatt szükséges. Ha a fólia réteg el van hagyva, sajnos a cserepek közt befúvó szél szétdarabolhatja a szigetelőanyagot, a porhó belesodródva beleolvadhat, és beszivároghat.

Szálas hőszigetelő anyagot használjunk!

Ha a tetőfólia beépítésre került, a gerendázat közé beépíthetjük a hőszigetelő anyagot, mely elsősorban szálas anyag legyen, valamilyen szigetelő gyapot. A piaci kínálat nagy, árban és egyéb paraméterekben nagy a szórás. Ha a szigetelőanyag egy vagy több rétegben beépítésre került, fontos, hogy rétegrendben következzen egy párazáró fólia réteg. Ez lehet hőtükör fólia, vagy valamilyen sima fólia is. Fontos a párazáró jelleg, hogy a lakótérből ne kerüljön pára a tetőszerkezet elemei közé pára. Ezt követően kerül kiépítésre a fém vagy a fa gipszkarton függesztő rendszer, majd jöhet a gipszkarton.