Nedvesség-szigetelés kívülről vagy belülről?

Nedvesség szigetelés kívülről acéllemez beütéssel

Lakott, felújított épületek külső és belső nedvesség elleni vízszigetelése

Fő falak nedvesség-szigetelése

A fő falakat általában kívülről szigeteljük, ha van rá mód. Akkor nincs lehetőség kívülről szigetelni a falakat, ha a külső talajsík magasabban van, mint a padlósík.

Amennyiben a külső talajsík alacsonyabb, mint a belső padlósík, akkor a belső padlómagassághoz képest egy fugasorral lejjebb ütjük be a lemezt a falba kívülről.

Azért lényeges a padlósík alá a lemezbeütés, mert akkor csak kívülről van vakolatleverés, belülről nincs rombolás. Ha a ház már felújított és jól kiépített nedvességszigetelt padló rétegrenddel rendelkezik, akkor a padlósík alá bevert lemez a padlózatban lévő nedvességszigetelési réteggel találkozik, és így egységes vízszintes zárást hoznak létre.

Válasz- és belső falak nedvesség-szigetelése

Válaszfalaknál és belső főfalaknál a fal valamelyik oldalán a padló fölötti legelső fugába végezzük el a lemezbeütést, ami a fal egyik oldalán a vakolat levésésével jár, a másik oldalán pedig vakolatleomlással. A belső falszigetelésnél sajnos nem lehet elkerülni, hogy a vakolat mindkét oldalon sérüljön.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a padlósík felett történik a lemezbeütés, azaz marad egy kisebb sáv, ami újra salétromosodhat. Ez maximum 2-4 cm szokott lenni. Természetesen van rá megoldás. Ezt a kis sávot speciálisan, függőlegesen a felette lévő falszakaszok kiszáradását követően, a vakolat felújításánál a következő megoldással kell vízhatlanná tenni:

A kiszáradt falazatot sima vakolattal le lehet vakolni, míg ezt a kis sávot függőlegesen nikecellel (hungarocell) vagy folyékony gumis habarccsal (folyékony fólia, és annak válfajai) kell hozzázárni a lemez éléhez. Ha pl. nikecellel zárjuk le, akkor a vakolat anyagvastagságának megfelelő kis szűk csíkokat kell vágni és felragasztani a falsíkra, majd vékonyan glettelni. Itt nagyon fontos, hogy a vakolat 1-2 cm vastag anyaga is vízhatlan legyen, hogy abban se tudjon felkúszni a nedvesség.