Miért veszélyes a salétromos fal?

salétromos fal

A falak alján megjelenő fehér, porózus réteg gyakran salétromosodásnak nevezett jelenség, mely különösen régebbi épületeknél figyelhető meg. Ennek oka a falakban felhalmozódó nedvesség, amely elősegíti bizonyos sók, köztük a salétrom (kálium-nitrát vagy nátrium-nitrát) kiválását. Ez a jelenség nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem az épületek szerkezeti integritását is veszélyeztetheti, ezért fontos megértenünk mi áll a háttérben és milyen következményekkel járhat.

Miért vizesedik a fal alulról?

A falak alulról való vizesedése többnyire a kapilláris hatás következménye, amely során a nedvesség a talajból a falakba szivárog. Ez különösen gyakori olyan épületeknél, ahol nem megfelelő vagy elöregedett a vízszigetelés. Az építőanyagok, mint a tégla és a vakolat, természetüknél fogva porózusak, így képesek felszívni és szállítani a nedvességet.

Mi az a salétrom és hogyan képződik a falakon?

A salétromosodás akkor következik be, amikor a falakban felhalmozódott nedvesség elpárolog, maga után hagyva a benne oldott sókat. Ezek a sók kristályosodnak, és fehér, porózus réteget képeznek a fal felszínén. A jelenség nevét a leggyakrabban előforduló só, a salétrom (kálium-nitrát vagy nátrium-nitrát) után kapta, bár más sók is részt vehetnek a folyamatban.

Miért veszélyes a salétromosodás?

A salétromosodás nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem az épületek szerkezeti integritására is negatív hatással lehet. A sók kristályosodása ugyanis károsíthatja az építőanyagokat, repedéseket és a vakolat leválását okozhatja. Emellett a falak állandó nedvességtartalma penész és gomba kialakulásához is vezethet, ami egészségügyi kockázatokat is hordoz.

Megelőzés és kezelés

A salétromosodás megelőzésének és kezelésének kulcsa a falak nedvességtartalmának csökkentése. Ez többek között megfelelő vízszigetelés, a talajvízszint szabályozása, és a falak szellőztetésének javítása révén érhető el. Speciális kezelések, mint a sótalanító vakolatok használata vagy a kémiai injektálás is segíthetnek a meglévő salétrom eltávolításában és megakadályozzák az újabb képződést.

Összességében a salétromosodás komoly probléma, amely az épületek állapotát és lakóik egészségét egyaránt fenyegetheti. Időben történő felismerése és megfelelő kezelése elengedhetetlen az épület hosszú távú épségének megőrzése érdekében.

Ne küzdjön tovább a salétromos falakkal! Keressen bennünket bátran: +36 30 293 8685, ±36 30 498 2558. Állapotfelmérés után a leghatékonyabb megoldásokat fogjuk javasolni, amivel szárazak  tiszták és egészségesek lesznek az Ön házának falai is.