Allergiás? Asztmás? Gondolt már a nedves, penészes falakra?

Nedves, penészes fal

Penészallergia

A penészallergia messze alábecsült probléma egészségügyi és építészeti szempontból is. A lakás vagy ház falainak nedvesedése a levegő páratartalmának emelkedését, dohosságot, penész és szálló penész-spóra folyamatos jelenlétét okozhatja.

A Budai Allergiaközpont szerint a penészgombák számos betegség okozói lehetnek, ilyen pl. az allergiás eredetű szénanátha és asztma. A légzőszervek megbetegedésével több mint 80 penészgombafajt hoztak összefüggésbe. Több klinikai tanulmány is igazolta, hogy a lakáson belül található penészgombák kiválthatnak allergiás tüneteket. Bizonyítást nyert továbbá, hogy hatásukra súlyosbodhatnak az asztmás tünetek is. Az allergiás megbetegedések mellett a penészgombák szervezetünkben fertőzést, irritációt, toxikus reakciókat válthatnak ki. Ezek a problémák főleg gyerekeknél és időseknél okozhatnak egészségügyi problémákat.

Az alábbi videóban beszélgetést láthatunk Kubinyi Antal épületgépésszel és Prof. Nékám Kristóffal az Allergiaközpont allergológus-immunológus professzorával:

A videóban elhangzik, hogy penészgomba spóra mindenhol megtalálható a levegőben. Ha párásabb a levegő a kelleténél, akkor mindenképpen meg is fog jelenni. A legalattomosabb allergiafajta a penészallergia. Pl. már vannak kimutatások arról, hogy ha a várandós anya gombás környezetben él, akkor a gyermek allergiahajlama nagyobb lesz.

Penészes falak

Penész akkor is van, ha nem látjuk, nem kell fekete foltként virítania ehhez. Sok lakást vizsgáltak meg, és az volt a tapasztalat, hogy általában a levegőben lévő gombaspórák száma 2-3 szorosa a megengedett felső értéknek.

Ha megjelenik a penészesedés, penészes falak egy épületben, akkor annak általában kivitelezési hiányosság, figyelmetlenség az oka. A hagyományos megoldás, a gyakori szellőztetés nem biztos, hogy megoldás, mert vannak olyan időszakok, amikor nem tudunk rendszeresen szellőztetni, tehát valamilyen automatikus megoldást érdemes beiktatni. Olcsó és jó megoldás a falba épített légbeeresztők és valamilyen páraelszívó berendezés kialakítása.

Érdemes lenne már építés előtt előre gondolkodni: mennyire nedves az adott helyen a környezet, milyen a széljárás, stb. Új építésnél pl. tudjuk, hogy rengeteg vizet vittünk be a szerkezetbe és pár évig az épület adja ki magából a nedvességet. Tehát már előre fel tudunk készülni erre.

Szerencsére nem erősen allergén a penészgomba, de éjszakai felébredés, köhögés, orrdugulás, allergiás nátha a kísérőjelenségei. Viszont, ha valakinél kialakul, akkor az egész szezonban jelentkeznek az allergiás tünetek, ellentétben a szezonális (pl. parlagfű) allergiákkal.

Ház/lakás vásárlás előtt érdemes szakemberrel átnézetni az épületet. Mennyire hőhídas a szerkezet (hőhíd: a nagyobb hővezetési képességű anyagok esetében a hő könnyebben távozik a falból (pl. betonáthidaló), ez a rész hidegebb, ezért itt a pára lecsapódik penészesedést okozva), van-e már valamilyen megoldás erre, szükséges-e utólagos falszigetelés vagy egyéb speciális eljárás a vizesedés, penészes fal megszüntetésére. További ötletekért a lakás penészmentesítésére: Kattints ide!