Minden épület, melynek falazóelemei között fugázat van, alkalmas a lemezzel történő szigetelésre. Az acéllemez beütés alkalmazható családi házakra, nyaralókra, középületekre, templomokra, stb. Mindennemű tégla (kerámia-tégla, vályog-tégla, blokk-tégla) tömés-, vagy más néven döngölt falazat szigetelhető ezzel a technikával.

Az acéllemez beütéses technológiáról röviden

A felhúzódó nedvesség útjába tűzi-horganyzott, rozsdamentesített acéllemezt préselünk pneumatikus kalapáccsal. Az acéllemezeket az épületen azonos magasságban körbefutó vízszintes fúgába, habarcságyba préselve alakítjuk ki az utólagos vízszigetelést. Az acéllemezek megfelelő átlapolása esetén létrejön egy új, vízhatlan, szigetelő réteg, mely útját állja a felhúzódó nedvességnek. Ez a megoldás a víz, talajvíz épületszerkezetbe való alulról történő behatolását teljes mértékben megakadályozza, a vizes, salétromos, penészes fal nedvesedése megszűnik, a fal kiszárad.
A munkálatok során a fal keresztmetszete nem csökken, süllyedés nem jön létre, a falszerkezet stabilitása változatlan marad. A falat fűrészelni, bontani nem kell!

Az acéllemezes utólagos falszigetelés élettartama

Ez az utólagos falszigetelés gyakorlatilag korlátlan élettartamú. A bepréselt acéllemez egy teljesen új és tökéletesen záró szigetelőréteget hoz létre a falban, ezzel zárva el a talajból felhúzódó nedvesség útját. A tűzi-horganyzott, rozsdamentesített acéllemez élettartama a falban, oxigénmentes zárt környezetben akár 40-60 év is lehet. Gyakorlatilag akár az épület teljes fennmaradása alatt biztosíthatja a szigetelés hatásosságát.

Előkészületek a lemezbeütéshez

A vizes fal szigetelésének tervezett magassági sávjában, a habarcsfuga vonalában leverjük a vakolatot, feltárjuk a fúgát. Ez kb. 10 cm magas, vízszintes vakolateltávolítást jelent az általában amúgy is sérült, málló vakolatból. Ide kerül illesztésre, bepréselésre a bejuttatandó fémlemez. Az acéllemezek méretre vannak legyártva, az adott épület falainak megfelelő szélességben. Az acéllemezek 25 cm szélesek és 3-4 cm átfedéssel kerülnek a falba. A talajból származó nedvesség megszüntetése bontás és fűrészelés nélkül történik.

Az alábbi videó jól mutatja a lemezbeütéses vízszigetelés folyamatát:

A vizes fal, nedves fal, salétromos fal teljes kiszáradása

A fal kiszáradásának ideje függ a falvastagságtól, a falazat anyagától, illetve a só- és nedvességtartalmától. Ennek a folyamatnak az időigénye az említettek függvényében 3-4 hónap között is mozoghat.

Utómunkálatok a lemezbeütést követően

Az omló, nedves vakolat cseréje, és az új festés elkerülhetetlen. A szigetelési munkákat követően el kell távolítani a salétromos, nyirkos, penészes vakolatot. Az eltávolított vakolat alatt a felújítással ki kell várni a teljes száradást. Ezt követően a falazatról el kell távolítani a salétrom kivirágzást (Stop-só, Salétromeltávolító folyadékok). Ez fontos tényező, mert ha a salétromos téglára rávakolunk, ráfestünk, azaz újra „vizet” viszünk fel a sótól szennyezett felszínre, a salétrom újra elindul a vakolat, a festék külső felszíne felé, és újra lepergeti a festéket. Ha el van távolítva a téglákról a salétrom, akkor ezzel kizárható az újabb só-kiválás.

A vízszigetelési munkákat követő feladatokhoz, falak-vakolatok rendbehozatalához (kőműves jellegű munkák) az épület igényeinek megfelelően utómunkálati dokumentációt adunk át (speciális anyagok leírása, stb.), a garanciavállalási nyilatkozattal együtt. A bonyolultabb helyreállítási megoldásokban további szakmai tanácsokat adunk.

A 20 év garancia csak a szakszerű utómunkálatok elvégzésével, és szakirányú folyamatok betartásával él!