A vízszigetelés ára, avagy a hosszú távú megtérülés az építőiparban

Utólagos vízszigetelés vegyi injektálással

Gondoljuk csak végig! Amikor házat építünk vagy felújítunk, a költségek és a tervezés vezérelnek minket. A piac tele van különböző ajánlatokkal, minőségekkel, és gyakran nehéz a helyes döntést meghozni. Vajon melyik megoldás a legjobb az adott helyzetre, esetünkben mi lesz a vízszigetelés ára? A rövid távú megtakarítást vagy a hosszú távú értéket válasszuk?

Az utólagos vízszigetelés ára

Nézzük az utólagos vízszigetelést. Kezdetben lehet, hogy két ajánlat közül az olcsóbbat választjuk. De mit takar ez az „olcsó”? Egy rosszabb minőségű szigetelés csak pár évig tart, aztán újra kezdhetjük az egészet. Ezzel szemben egy magasabb árfekvésű, de minőségi vízszigetelés 30-40 évig is kitart. A különbség hatalmas! Nem csak az anyagiakban, hanem a kényelemben és a biztonságban is.

Hosszútávú megtérülés

A vízszigetelés szempontjából, akár új építésről van szó, akár utólagos feladatról, egy háznak 2-3 generációt ki kell szolgálnia. Az új építésű házaknál 20-30 év garanciát ad a szigetelőanyagokra a gyártó cég, így kb. 30-40 év után kell csak a vízszigetelés kérdésével újra foglalkozni.

A lakások és házak festése 4-8 évente javasolt. Ezen munkálatok költsége 600.000-1.000.000 Ft között mozog, az épület adottságaitól függően. 30-40 év alatt a festés költsége elérheti az 4-5 millió Ft-ot, pusztán dekorációs céllal.
Tehát, ha egy teljes ház nedvességszigetelése 1-1,2 millió Ft-ba kerül, és 30-40 évet szolgál, melyik tekinthető költséghatékonyabbnak? Ezen szempontok alapján ugye nem nehéz eldönteni, hogy melyik befektetés kifizetődőbb?

Természetesen mindkettő terület ugyanolyan fontos, hasznos és értékes. Mindkettő fontos elem egy épület egységében és teljességében.

Összegezve

Az építőiparban a rövid távú megtakarítások csábítóak lehetnek, de gyakran a hosszú távú érték a legfontosabb. Ahhoz, hogy valóban megtakarítsunk és értéket kapjunk a pénzünkért, alaposan meg kell fontolnunk a döntéseinket, és mindig a minőséget kell előtérbe helyeznünk. Mert, ahogy a mondás is tartja: „Aki olcsón vesz, az kétszer vesz!”.